Onderhandelen is een kunst op zich. Maar als je over succesvolle onderhandelingstechnieken beschikt wordt jouw leven een stuk makkelijker. Is succesvol onderhandelen mogelijk? Het antwoord is ja. Je moet alleen goed weten: welke onderhandelingstechnieken zijn er?
Welke onderhandelingstechnieken zijn er?
Er zijn verschillende manieren om een onderhandelingsgesprek in te gaan. Ten eerste kun je lukraak een gesprek starten zonder van te voren ergens goed over na te denken. Het schoolvoorbeeld van ‘start before you’e ready’. Daarnaast kun je van te voren bedenken wat je graag wilt. Ten slotte kun je bedenken welk doel je wilt bereiken.
Hoe je het gesprek ook ingaat, wat je helpt om sneller jouw doelstellingen te behalen zijn onderhandelingstechnieken. Er zijn verschillende onderhandelingstechnieken. Zie hier enkele voorbeelden.
1. Openingsbod
Maak een openingsbod dat de basis vormt waarop de onderhandelingen plaatsvinden. Voorafgaand aan het gesprek heb jij dus nagedacht over dit openingsbod. Je zet hiermee de eerste stap om een bod uit te brengen. Houd in je achterhoofd dat het openingsbod altijd hoger of lager is dan het daadwerkelijke bedrag waar je op uit wilt komen.
2. Verklaren wat je wilt
Om duidelijk te maken welke resultaten je wilt bereiken en hoe je deze kunt behalen, is het belangrijk om dit aan de andere partij duidelijk te verklaren. Dit houdt dus in dat je in een vroegtijdig stadium van het gesprek aangeeft wat jouw wensen of eventuele dealbreakers zijn.
3. Voorstellen doen:
Doe voorstellen die gebaseerd zijn op jouw belang en die redelijk zijn voor beide partijen. Want als je het belang van de ander van te voren bedenkt in het voorstel wat je wilt doen kun je de onderhandelingen verder vormgeven en eventuele weerstand van de andere partijen voortijdig wegnemen.
4. Alternatieven bieden:
Door alternatieve oplossingen aan te dragen die de andere partij kan overwegen, is het mogelijk om de onderhandeling in een goede richting te sturen. Omdat je niet van 1 voorstel afhankelijk wilt zijn is het dus belangrijk om van te voren een aantal voorstellen voor jezelf op papier te zetten.
5. Afdingen:
Het afdingen op prijs, termijn of het leveren van meer diensten is een belangrijke tactiek om tot een acceptabel resultaat te komen dat beide partijen tevredener maakt. Vaak denken mensen dat afdingen iets is wat bijvoorbeeld ‘niet hoort’ of ‘niet netjes’ is. Het is zonde als je niet nadenkt over de marges die er tussen het gevraagde voorstel of eindresultaat zit.
6. Verzoening zoeken:
Als er geen akkoord kan worden bereikt, is het belangrijk om de conflicterende partijen samen te brengen zodat er een verzoenende oplossing gevonden kan worden. Je kunt de andere partij beter met stroop dan met azijn vangen. In een onderhandeling komen er altijd mensen aan te pas en mensen hebben emoties
7. Timemanagement:
Door tijdlimieten in te stellen en deadlines af te spreken kun je ervoor zorgen dat beide partijen zich aan de onderhandeling houden en geen uitstelgedrag vertonen. Het is dus belangrijk dat je nadenkt over de tijdslijnen want als jij hier niet over nadenkt kan het zijn dat de onderhandeling langer of korter duurt en je niet de doelstellingen haalt die je wilt.
8. Onderhandelen:
Tot slot is het belangrijk om de andere partij te laten begrijpen dat je bereid bent om compromissen aan te gaan, maar niet bereid bent om al te veel weg te geven als het om jouw belang gaat. Wat hierbij belangrijk is dat je leert om de ander niet teveel te pleasen maar vriendelijk leert vasthouden aan jouw wensen en meebeweegt wanneer dit nodig is.
Lees hier ook: Wat is de betekenis van onderhandelen?
Masterclass onderhandelingsskills
Onderhandelen bestaat niet alleen uit onderhandelingstechnieken maar er zijn ook psychologische aspecten die invloed hebben op de onderhandeling.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- drijfveren
- belemmerende overtuigingen
- voor de ander denken
- angstgedachtes
- harmoniemodel bewaken
Wil je direct starten met succesvol onderhandelen?
Volg dan de bestselling Masterclass: Master jouw onderhandeling skills. Na deze masterclass:
Heb je meer kieskracht en zelfvertrouwen ontwikkeld
Bereik je sneller jouw doelen met een nieuwe set onderhandelingsskills
Herken je de krachtige emotionele triggers van jezelf en de ander en kun je het spel omdraaien
Beschik je over meer kennis en inzicht van jouw onderhandelingspartner
Kun je zonder onderhandelingstrucjes navigeren naar een win-win resultaat
Deze site is geen onderdeel van de Facebook website, Instagram of Facebook Inc. Deze site is ook niet ondersteund door Facebook in welke manier dan ook. Facebook is een handelsmerk van FACEBOOK, Inc.