Herken jij die éne situatie dat je de boot hebt gemist omdat de ander beter kon onderhandelen? Dus dat jij met lege handen vertrok. Frustrerend toch, want jij wilt toch ook jouw doelen behalen. Laten we beginnen bij het begin: wat is de betekenis van onderhandelen?
Wat is de betekenis van onderhandelen?
Onderhandelen is een proces waarbij partijen met elkaar in gesprek zijn om overeenstemming te bereiken over bepaalde voorwaarden. Het doel kan bijvoorbeeld zijn om geld, diensten of producten te verwerven. Of afspraken te maken over de uitvoering van een functie. Onderhandelingstechnieken kunnen variëren, afhankelijk van het soort onderhandeling en de betrokken partijen.
Onderhandelen is een vorm van interactie en communicatie, waarin de betrokken partijen hun belangen verdedigen en beïnvloeden met behulp van gespreksvaardigheden. Een onderhandeling kan zowel informeel als formeel plaatsvinden, afhankelijk van de setting.
Wist je dat mensen die niet beschikken over succesvolle onderhandelingstechnieken vaak aan het kortste eind trekken.
Bijvoorbeeld bij het:
- onderhandelen over een hoger salaris
- onderhandelen om het bedrag van een aankoop te verlagen
- onderhandelen over jouw tarieven bij jouw klanten
- onderhandelen over jouw functie
Hoe werkt onderhandelen?
Een onderhandeling begint altijd met een openbare discussie waarin elke partij hun standpunten en belangen aan elkaar presenteren. Daarna kan er verder onderhandeld worden om de best mogelijke deal voor alle betrokken partijen te bereiken. De basisprincipes van onderhandelen zijn:
- luisteren
- communiceren
- compromissen sluiten
- consensus zoeken
Om succesvol te kunnen onderhandelen is het dus belangrijk dat je een open geest houdt en bereid bent om concessies te doen voordat er overeenstemming wordt bereikt. Het is ook essentieel dat alle partijen zich bewust zijn van hun doelstelling, maar ook van de mogelijkheden die ze hebben om tot een akkoord te komen.
Lees hier: welke onderhandelingstechnieken zijn er?
Masterclass onderhandelingsskills
Onderhandelen bestaat niet alleen uit onderhandelingstechnieken maar er zijn ook psychologische aspecten die invloed hebben op de onderhandeling.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- drijfveren
- belemmerende overtuigingen
- voor de ander denken
- angstgedachtes
- harmoniemodel bewaken
Wil je direct starten met succesvol onderhandelen?
Volg dan de bestselling Masterclass: Master jouw onderhandeling skills. Na deze masterclass:
Heb je meer kieskracht en zelfvertrouwen ontwikkeld
Bereik je sneller jouw doelen met een nieuwe set onderhandelingsskills
Herken je de krachtige emotionele triggers van jezelf en de ander en kun je het spel omdraaien
Beschik je over meer kennis en inzicht van jouw onderhandelingspartner
Kun je zonder onderhandelingstrucjes navigeren naar een win-win resultaat
Deze site is geen onderdeel van de Facebook website, Instagram of Facebook Inc. Deze site is ook niet ondersteund door Facebook in welke manier dan ook. Facebook is een handelsmerk van FACEBOOK, Inc.